Sketchup 2016 Problem

Raylectron (http://Raylectron.com) is a 3D rendering engine for Trimble Sketchup (http://sketchup.com)
Post Reply
okavakli
Posts: 7
Joined: Wed Dec 09, 2015 2:09 pm

Sketchup 2016 Problem

Post by okavakli »

Hello, i have installed RBZ file but there is not change anything. I restart program again and an error occur
"Error Loading File C:/Users/Onur Kavaklı/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2016/SketchUp/Plugins/Raylectron4/Raylectron_Exporter4.rbs
Failed to read RBE/RBS file."
Check path and file is here. What do you suggest?
use windows 10 64bit
User avatar
Support
Site Admin
Posts: 1899
Joined: Sun Oct 02, 2011 10:49 am

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by Support »

Hello,

Open a folder and in the Address bar type %APPDATA% and press Enter. Navigate to the Sketchup folder and open it. For every version of Sketchup you have, go into the folders and in the Plugins folder, delete everything about Raylectron (1 file and 1 folder).

Now install the RBZ file again, is it working now?
Your support team.
http://SoftByteLabs.com
okavakli
Posts: 7
Joined: Wed Dec 09, 2015 2:09 pm

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by okavakli »

i tried it, erase all file and download rbz file again, but didnt change anything,after that reinstall sketchup and same procedure to install rbz file , same problem again.
User avatar
Support
Site Admin
Posts: 1899
Joined: Sun Oct 02, 2011 10:49 am

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by Support »

Can you run TeamViewer.com and let me know your id/pw (send me an email or via a PM) so I can connect with you and fix it?
Your support team.
http://SoftByteLabs.com
okavakli
Posts: 7
Joined: Wed Dec 09, 2015 2:09 pm

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by okavakli »

i've send pm
User avatar
Support
Site Admin
Posts: 1899
Joined: Sun Oct 02, 2011 10:49 am

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by Support »

ok, all working now.
Your support team.
http://SoftByteLabs.com
okavakli
Posts: 7
Joined: Wed Dec 09, 2015 2:09 pm

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by okavakli »

Thank you. Could i ask what the problem is?
User avatar
Support
Site Admin
Posts: 1899
Joined: Sun Oct 02, 2011 10:49 am

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by Support »

It's because your user name contain Unicode characters and Sketchup does not work with Unicode characters when a plugin is .rbs or .rbe, it only works with .rb files. Moving the plugin to the program data folder works because your user name is not part of the folder path. In the application data folder, your user name is in it that's why it didn't work.
Your support team.
http://SoftByteLabs.com
okavakli
Posts: 7
Joined: Wed Dec 09, 2015 2:09 pm

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by okavakli »

:) Thank you sir.
PurePleX
Posts: 1
Joined: Tue Feb 16, 2016 9:18 pm

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by PurePleX »

Have the same problem. "Support": Please specify exactly the procedure!?

1. Should I move the whole folder C:\Users\<user name>\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2016\SketchUp\Plugins?
2. There is no "Program data folder" (or do you mean C:\Windows8_OS\Program Files\SketchUp\SketchUp 2016?). Please specify exactly where to move (or copy?) the Plugins folder/contents!

Thanks in advance!
User avatar
Support
Site Admin
Posts: 1899
Joined: Sun Oct 02, 2011 10:49 am

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by Support »

Move (do not just copy) the Raylectron4 folder along with the RaylectronExtension4.rb from...
%AppData%\SketchUp\SketchUp 2016\SketchUp\Plugins
to..
%ProgramData%\SketchUp\SketchUp 2016\SketchUp\Plugins


So open any folder and in the address bar paste the following and press enter...

%ProgramData%\SketchUp\SketchUp 2016\SketchUp\Plugins

... this will take you to your Sketchup 2016 other plugins folder where we will later move Raylectron into. Now paste the following an press enter...

%AppData%\SketchUp\SketchUp 2016\SketchUp\Plugins

...this will take you to your Sketchup plugins folder where Raylectron is installed. Select both the Raylectron4 folder and the RaylectronExtension4.rb file and press ctrl+x to cut them both. Now click the Back icon to go back to the previous folder which is the other plugins folder and press ctrl+v to paste the folder and the file.

Now start Sketchup and it should be fine.
Your support team.
http://SoftByteLabs.com
mose
Posts: 1
Joined: Sun Oct 02, 2016 3:17 pm

Re: Sketchup 2016 Problem

Post by mose »

Hello,
I have same problem for Soapskin plugin. I've tried your solution but, it didn't work on mine. Sketchup does just see the plugin deleted, when i move them to programdata folder
Post Reply